duminică, 19 iulie 2015

...să scrii corect în limba română

Să fiu clar de la început, parcă m-am săturat să stau şi să descifrez ce vrea să spună X sau Y. Sunt foarte mulţi, mai ales pe Facebook care habar n-au cum să scrie corect! Şi toţi au o scuză comună: "m-am grăbit şi am greşit!"

NU! Ai greşit pentru că nu ştii să scrii corect(aici probabil m-ai contrazice şi ai fi scris "scri"), pentru că atunci când trebuia să înveţi să scrii corect în limba română(pe la 7-8 ani), tu erai de fapt pe la colţul şcolii şi învăţai să fumezi!

M-am săturat să îi corectez pe unii, pentru că tot ei erau cei ce se revoltau. Vrei să înveţi, bine! Nu vreau să intru în alte detalii, dar totuşi cum de au trecut prin şcoala? La cum scriu ei acum, ar trebui să fie tot în ciclul primar.

Unii nu au virgulă, nu au punct şi totul e o înşiruire. E ca un exerciţiu pentru clasa a doua, unde trebuie să pui semnele de punctuaţie.

Mi-a plăcut iniţiativa apărută acum câteva luni, un exemplu care a circulat intens:


- Hai să mâncăm bunica!
- Hai să mâncăm, bunica!


Acelaşi text, o virgulă în plus în a doua construcţie, dar care face diferenţa. Cum ar fi fost gătită bunica: ciorbă, tocaniţă sau direct pe grătar cu puţină sare şi puţin piper?


Concluzia era că trebuie să o salvăm pe bunica şi să punem virgula unde trebuie.


Te-ai născut în România şi e datoria ta să ştii să vorbeşti şi să scrii corect româneşte!
Share, poate se prind şi cei în cauză!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu