miercuri, 3 iunie 2015

...fiecare bănuţ contează

Când spun bănuţ, chiar mă refer la cea mai mică unitate a monedei noastre, cel mai mic copil al Leului (RON).

sursa foto: wikimedia.org

Practic, un ban nu înseamnă nimic, la prima vedere chiar nu are utilizare. Ăsta e şi motivul pentru care unii aruncă monedele de 1 ban primite rest. Din moment ce nu ai ce să-ţi cumperi cu doar 1 ban, având în vedere că până şi cel mai ieftin produs care s-ar putea cumpăra costă 20-30 de bani, monedele de 1 ban sunt trecute cel mai frecvent la "categoria diverse".

Ce se întâmplă totuşi când e vorba de câteva milioane de 1 ban?
Calculul acesta l-am pornit când am văzut zilele trecute că urmează să fie mărită valoarea tichetelor de masă de care beneficiază angajaţii, ca formă de plată pe lângă salariul clasic în bani. Valoarea actuală, 9,35 LEI/ tichet ar urmă să se transforme în 9,41 LEI/tichet.
Prima dată m-a bufnit râsul...mărire de 6 bani. Să presupunem că luna are 20 de zile lucrătoare, deci ar fi un plus de 1,2 LEI. Când privim la nivel macro şi ţinem cont că aproximativ 2 milioane de angajaţi din totalul de 4,2 milioane primesc bonuri de masă, deja pare altceva. În fiecare lună, fiecare primeşte cu 1,2 LEI mai mult şi per total asta înseamnă cumpărături mai mari cu 2,4 milioane de lei. Cum nu poţi cumpăra(teoretic) tutun şi alcool cu bonurile de masa, TVA va fi de 9% în mare parte. De aici şi statul va avea de câştigat. Angajatul prea puţin va simţi schimbarea, dar comercianţii şi statul vor avea de caştigat.

Că tot veni vorba de tichete de masă, ştiu că se pot acorda şi sub forma unui card, ceea ce ar permite folosirea oricărei sume, nu nepărat a întregii valori, 9,35 sau multiplu de 9,35. Există cineva care beneficiază de tichete de masa în formatul nou, card? Ţie cum ţi se pare această mărire?

sursa foto: wikimedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu